-
Čas přípravy25 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Řízky jsou u nás velice oblíbené a důkazem toho je i fakt, že většina Čechů připravuje řízky k bramborovému salátu ke štědrovečerní večeři. Jak tedy připravit dokonalé řízky?
Nejlepší kuřecí řízek je samozřejmě domácí a připravovaný s láskou. Bohužel jen láska k přípravě pokrmu nestačí. Jaké tajemství tkví v přípravě dokonalého kuřecího řízku? Základem je naložit maso v kyselém prostředí! Určitě jste slyšeli o řízcích nakládaných předem v bílém jogurtu a jejich křehkosti. Ne, není to mýtus. Pokud řízky naložíte 1-2 dny v acidofilním mléce nebo obyčejném bílém jogurtu, řízky budou opravdu krásně šťavnaté a křehké.
Stehenní nebo prsní řízek?
Volba je čistě na vás. Platí však pravidlo, že stehenní kuřecí maso je daleko křehčí než kuřecí prsa. S prsy se však lépe pracuje a řízky vypadají vzhledněji. Obecně platí, že prsa bývají však vysušenější. Pokud však maso naložíte v acidofilním mléce, tak bude výsledek stejně super.
VIDEORECEPT
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=4r4P1uMb_50[/embedyt]Suroviny na nejlepší kuřecí řízek
- 800 g kuřecího masa (prsa, stehna)
- 250 ml acidofilního mléka
- 2 stroužky česneku
- lžička soli
- 1 lžička sušené majoránky
- olej na smažení
- strouhanka na obalování
TIP: Acidofilní mléko nahradíte také podmáslím. Alternativy jsou také bílý jogurt a smetana.
Postup přípravy nejlepšího kuřecího řízku
- Nejprve si kuřecí maso opláchněte, odblaňte a poté si jej podélně rozřízněte tak, aby byly řízky podobně tlusté. Ideální je, pokud bude řízek ze všech stran stejně vysoký. Maso se tak rovnoměrně usmaží.
- Stroužky česneku si oloupejte a prolisujte do mísy k acidofilnímu mléku. Přidejte lžičku majoránky, promíchejte a řízky v marinádě ze všech stran naložte. Nádobu ve které marinujete uvavřete tak, aby do ní nešel vzduch. Pokud nemáte víčko, použijte potravinářskou fólii.
- OBALOVACÍ METODA I: o misky si nasypte strouhanku. Řízky vyndejte z marinády a nechte je okapat, aby byly trochu vlhké. Okapané řízky obalujte ze všech stran ve strouhance a dejte si je stranou na talíř. Nepokládejte je na sebe.
- OBALOVACÍ METODA II: Strouhanku dejte do plastového pytlíku o rozměrech cca 20x30cm a okapaný řízek vždy položte do pytlíku, lehce protřepejte a poté obalený řízek vyndejte z pytlíku na talíř. Takto obalte všechny řízky. Opět nepokládejte řízky na sebe.
- V hlubší pánvi si rozpalte olej. Olej by měl být nejméně do výše 2 cm pánve. Na středním plameni řízky osmažte z každé strany 5-6 minut. První řízek raději rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed syrový a že vám tato doba smažení vyhovuje.
- Smažený řízek podávejte s bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo k libovolné bramborové příloze.
TIP: Ke strouhance můžete přidat sezamová semínka nebo chilli vločky.
Chutnal vám nejlepší kuřecí řízek? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews